Sleur?

Hoe blijf je gemotiveerd in je dagelijkse training als er voorlopig geen wedstrijden zijn?

Ik merk aan lesklanten en mensen om mij heen dat dit beste een ding begint te worden.

Zelf ben ik allergisch voor sleur, iedere dag hetzelfde doen op dezelfde manier dan begin ik kriebelig te worden van binnen en dan raak ik snel verveeld. Sommige mensen vinden dat fijn maar ik merk dat ik dan juist minder energie krijg.

Ik hou van afwisseling en dat pas ik ook toe in mijn dagelijkse training met de paarden. Vroeger als kind woonden we in Ermelo en hadden we een vrij kleine bak van 20 x 30 m maar we woonden gelukkig tegenover het bos waar genoeg ruimte was. Ik was dan ook vaak in het bos te vinden, maar ik wilde ook mijn dressuurproef oefenen. In het bos was een open plek met een weiland waar ik dan dressuur ging rijden, of dat mocht denk het niet maar dat even terzijde. Zo kon ik toch goed trainen en ik merkte dat ik dat heel fijn vond en mijn paarden ook.

Ik merk dat ikzelf ook baat bij een veelzijdige training heb. Vroeger had veel rugklachten, ging vaak naar de manueel therapeut. Sinds ik naast paardrijden pilates heb ontdekt en ga wielrennen en mouintainbiken is dat verleden tijd. Ik ben soms wel stijf in mijn rug maar juist door andere sporten te doen hou ik mijn lichaam soepel. Dat geldt denk ik voor mens en dier!

Ik las in de paardenkrant een artikel van een Nederlandse dierenarts Rob van Wessum woonachtig in Amerika die gaf aan dat de kans op blessures veel kleiner is als je gevarieerd traint maar ook dat je paard daar mentaal voordeel van heeft.

Ook zag ik van de week een oud interview met Johan Cruijf waarin hij vertelde dat hij zijn behendigheid vooral had geleerd door op straat te voetballen vooral op klinkers en stoepjes waardoor de bal alle kanten opging en hij snel leerde te reageren. Hij gaf het advies aan de jeugd om vooral niet altijd op zo’n mooi glad voetbalveld te trainen maar af te wisselen op straat daar wordt je handig van en moet je blijven nadenken.

Valkuil van afwisseling in de training kan zijn dat je te weinig met de basis bezig bent, dat je paard heel sterk wordt als je buiten rijdt bv dat is dan weer niet fijn! Ik denk dat het belangrijkste is van paardrijden dat je altijd bezig bent je paard in balans te rijden, dat hij reageert op je been,  dat je je paard een pasje opzij kan zetten op elk moment en dat hij op een ophouding reageert.  Daar heb je ook profijt van als je straks weer op wedstrijd mag dan ben je goed voorbereid en heb je geen excuus dat je paard moet wennen aan de wedstrijdsituatie omdat je zolang nergens bent geweest.

We hebben met de paardensport het geluk dat we nog gewoon kunnen trainen, maak het voor jezelf en je paard leuk en train veelzijdig. Maar vergeet niet de basis die zo belangrijk om fijn te kunnen blijven paardrijden. Want als je straks weer op wedstrijd mag is het wel zo fijn dat je goed bent voorbereid!

Veel rijplezier en blijf gezond!

Plaats een reactie