Dit geloof je toch niet!
Deze winter mocht ik elke 2 weken in Hulshorst op de club ruiters begeleiden tijdens het oefenparcours. Daar raakte in gesprek met Hans een oude instructeur die vroeger op hoog niveau gesprongen had. Die vertelde een mooi verhaal. Toen hij jong was kreeg hij de kans om bij Henk Nooren te trainen (voor de jeugd, dit is de Willem Greve of Jeroen Dubbeldam van deze tijd)
Tijdens de 1e les zei Henk “ga maar rijden dan kijk ik eerst even” na 20 min vroeg Henk “wat kom je hier eigenlijk doen”, “ik wil graag spring les” zei Hans.
“Maar je kunt niet eens dressuur rijden” Oeps, toch wilde Hans graag les van Henk en zo geschiedde. De les kostte 80 gulden dus meer als €160, heel veel geld zeker in die tijd. “Ik kon het mij eigenlijk niet veroorloven” zei Hans maar ik wilde zo graag leren!
Na 10 lessen had Hans nog niet 1 hindernis gesprongen. Niet te geloven toch. Vrienden vroegen steeds aan hem “hoe gaan de springlessen bij Henk” want die waren natuurlijk nieuwsgierig maar ik durfde niet te zeggen dat ik nog geen hindernis had gesprongen dus zei Hans “gaat prima hoor!”
Maar wat er gebeurde na deze 10 lessen toen we eindelijk gingen springen zei Hans, niet normaal mijn paard sprong fantastisch, dit had hij nog nooit onder zich gevoeld, zoveel kracht, soeplessen wauw!
Ook tijdens de clinic van Franke Sloothaak waar ik mee mocht rijden was het alleen maar basis en weinig springen. Maar als er daarna gesprongen werd zag je dat de paarden ook echt verbeterd waren!
Als de topruiters en trainers hier zo op hameren waarom besteed een basisruiter dan zo weinig tijd aan het losrijden?
Als je een probleem tegenkomt, zul je dat eerst moeten oplossen voordat je gaat springen. Anders weet je zeker dat je problemen krijgt met springen en zul je veel harder moeten ingrijpen. Als een paard niet makkelijk terugkomt met een overgang van galop naar draf en je gaat springen kun je niet verwachten dat je paard snapt dat hij na de hindernis ineens moet terugkomen. Maar eigenlijk heb je dan je huiswerk niet goed gedaan, eerst getest of je paard snapt wat de bedoeling is. Insteek is om het rijden zo simpel mogelijk te maken. Rode draad is steeds weer controleren van jezelf als ruiter.
“Hoe is mijn inwerking, hoe is mijn zit? Heb ik een goede aanleuning?Reageert mijn paard op mijn been naar voren en komt hij terug als ik mijn hand sluit”.
Wil jij ook nou meer controle met springen en goede afstanden leren rijden en zorgen dat je paard ontspannen blijft tussen de hindernissen? Blijf dan niet te lang wachten en hopen dat het vanzelf goed gaat maar maak een plan voor jezelf en je paard.
Vind je dit lastig?
Zoek een goede instructeur die je hierbij kan helpen, een paard krijgt alleen vertrouwen door de juiste oefeningen consequent te herhalen.
Omdat ik weet dat veel ruiters moeite hebben met een goede basis heb ik speciaal hiervoor het 12 weken lespakket ontwikkeld.
In 12 weken help ik ruiters met een goede basis zodat ze altijd weten welke oefeningen ze moeten doen om hun paard in balans door het parcours te rijden. En dan kom je ineens wel steeds passend bij de hindernis en rij je niet meer op goed geluk de ring in maar maar ben je aan het einde van je parcours en hoor je omroeper zeggen dat je een foutloos parcours hebt gesprongen YES!♀️