Even voorstellen


Mijn naam is Heleen van Zomeren en ik woon samen met Marc in Uddel, op de Veluwe. Met ouders en een zus die fanatiek paardreden, kon het niet anders dan dat ik ook ging ponyrijden.

Mijn eerste paard kreeg ik op 13 jarige leeftijd overgenomen van mijn moeder en was afgericht op Z niveau en vormden een perfecte leerschool. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst je eigen gevoel moet ontwikkelen voordat je een jong paard kan opleiden. Van jongs af aan ben ik altijd veelzijdig bezig geweest en heb paarden uitgebracht in zowel dressuur, springen en eventing

Ik had al snel in de gaten dat als je je paard dressuurmatig goed voor elkaar had dat het springen en crossen ook veel makkelijker ging.

Inmiddels heb ik al meer dan 35 jaar ervaring in het opleiden en uitbrengen van paarden tot en met ZZ-niveau in de disciplines dressuur, springen en eventing.

Verrichtingsonderzoek

Het met gevoel opleiden van een jong paard heb ik geleerd van Johan Hamminga tijdens de vijf jaar dat ik ruiter was bij het KWPN-verrichtingsonderzoek waar ik o.a. de hengsten Jazz, Kigali, Gribaldi en Heartbreaker heb gereden.

Opleiding

Bij de KNHS heb ik de driejarige ORUN-instructeursopleiding afgerond. Ik hoorde bij de eerste lichting die kon kiezen voor de allround richting. Vervolgens heb ik veel ervaring opgedaan in het lesgegeven zowel privéles als op verenigingen en bij de KNHS-instructiekampen in alle disciplines.

Visie

Mijn visie op paardrijden is simpel: als je de basis niet voor elkaar hebt, krijg je altijd problemen, zeker met springen. Het is als een huis bouwen. Heb je een slechte fundering, dan krijg je een slecht huis.

Ik zie zoveel paarden die veel beter zouden lopen als ze met meer gevoel gereden zouden worden, zo zonde! Veel paarden worden te vast gehouden, zijn te kort in de hals, niet aan het been of de ruiter heeft te weinig balans. De tijd nemen om tot de kern van een probleem te komen nemen, betekent soms een stapje terug, misschien even wat minder springen, paard eerst goed gymnastiseren en aan het been zetten. Vanuit de ontspanning boek je altijd resultaat!

Wat je over mij moet weten

Ik ben fanatiek in mijn lesgeven. Als ik iemand train, wil ik het allerbeste uit een combinatie halen. Dit gaat verder dan alleen lesgeven. Als het nodig is, ga ik zelf op het paard zitten tijdens de les om net even door een moeilijk stukje heen te rijden. Of ik leen een boek uit over dressuur of springen, bijvoorbeeld van Ingrid Klimke of Carl Hester, mijn favorieten. Ik denk graag mee met mijn lesklanten om net dat ene puzzelstukje te kunnen oplossen. Talent is zeker niet het belangrijkste, juiste inzet des te meer!

Typisch Heleen

Ik ben als sterrenbeeld een tweeling, hou erg van afwisseling.

Ben een beetje doof. Daardoor kan ik soms wat arrogant overkomen als je wat tegen mij zegt, maar dat ben ik absoluut niet; dan heb ik je gewoon niet goed gehoord🙉

Ik wil mij graag blijven ontwikkelen, sta altijd open voor nieuwe dingen op persoonlijk en paardenvlak, stilstand is achteruitgang.

Ik ben heel nuchter en eerlijk, kom altijd mijn afspraken na.

Ik vind het belangrijk om naast het paardrijden zelf ook fit te blijven, daarom ga ik iedere week naar pilates. In de zomer vindt ik het leuk om te wielrennen samen met mijn vriend Marc, maar dan wil ik wel graag altijd langs een ijssalon als beloning😉

Ik kan heel erg genieten van een paard in de wei, vrijheid blijheid is mijn motto. Een blij paard zorgt voor een blije ruiter.

Voor een overzicht van mijn prestaties, klik hier.